Obilježen 8. Mart u Općini Vareš

I ove godine načelnik Općine Vareš gosp. Zdravko Marošević je pozvao zaposlenice općinskog organa uprave i ostalih institucija kojima je općina osnivač u općinsku salu kako bi im podijelio poklone i održao prigodni govor. Naglasio je važnost žene u društvu i pozvao sve zaposlenice da svojim radom i zalaganjem budu primjer i muškim kolegama.

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena), međunarodni praznik koji se obilježava 8. 3. svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena se slavio 28.2. 1909. u SAD temeljem deklaracije koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obilježava i požar u fabrici Triangle Shirtwaist u (New Yorku 1911. godine) kada je poginulo preko 140 žena. Ideja da se obilježava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom dvadesetog stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.3. 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti na 8.3. su se događali i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeči kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u fabrici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U predvečerje prvog svjetskog rata žene širom Evrope su održale mirovne demonstracije 8.3. 1913.

Iako ni danas žene nisu dostigle punu ravnopravnost u nekim zemljama, ovaj dan treba da bude poticaj da se na ravnopravnosti radi i da se za ravnopravnost bori i danas. Stoga, u nadi da će žene istrajati u svojoj borbi, svim pripadnicama ljepšeg spola želimo

sretan 8. Mart međunarodni Dan žena!