Predstavnici Udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa ZDK posjetili Vareš

Dana, 05.12.2018. godine predstavnici Udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa ZDK boravili su u općini Vareš. Predsjednica udruženja Elma Prnjavorac i predsjednica Skupštine udruženja Samra Kobić razgovarale su s načelnikom općine Vareš Zdravkom Maroševićem i članicama udruženja iz Vareša.

Udruženje je osnovano u petom mjesecu ove godine, a glavni cilj osnivanja udruženja je poboljšanje statusa, budućnost i zdravlje djece i omladine oboljele od dijabetesa tip 1, jer je nivo zdravstvene zaštite za ove pacijente na području Zeničko-dobojskog kantona na veoma niskom nivou, te skrenuti pažnju na probleme s kojim se suočavaju roditelji djece i djeca koja boluju od bolesti dijabetesa tip 1.

Prema evidenciji ovog udruženja na području Zeničko-dobojskog kantona ima 107 djece s ovim zdravstvenim problemima, Udruženje kroz svoj rad nastoji osigurati što bolje uslove života, te upoznati javnost s najbitnijim problemima kao što su nabavka inzulinskih pumpi za oboljele, osiguranje sredstava za njihov rad i održavanje i animiranje šire zajednice da se osiguraju savremeni uređaji za mjerenje šećera u krvi kojih još uvijek nema na našem tržištu.

Tu mislimo na uređaje koji se mijenjaju dva puta mjesečno, što znači da se djeca moraju samo dva puta mjesečno bosti kako bi imali potpunu kontrolu u svakom trenutku, a ne kao sada po pet i više puta dnevno.

Udruženje je pokrenulo dvije inicijative pod nazivom „Život sa manje boli“ i „ Tražimo odgovornost“ za koje se nadamo da će naići na plodno tlo u našem kantonu“, rekla je predsjednica udruženja Elma Prnjavorac.

Načelnik Zdravko Marošević dao je punu podršku radu udruženja, te naglasio da je u svom radu posebno osjetljiv na osobe lošijeg zdravstvenog stanja, pogotovo djecu, i da će u svakom segmentu pomoći ovoj kategoriji kojih ima i u Varešu