Udruženje „Snaga žene“ iz Tuzle i žene Srebrenice u posjeti Varešu

Udruženje „Snaga žene“ iz Tuzle i žene Srebrenice dana, 23.11.2018. godine posjetile su Vareš. Posjeta je započela u dvorani Općine Vareš gdje su ih dočekali predsjedavajući Općinskog vijeća Adis Čizmo i načelnik Zdravko Marošević. U kratkom obraćanju zaželjeli su im dobrodošlicu i upoznali ih sa stanjem u Varešu.

„Želim Vam iskrenu dobrodošlicu i želim Vam poručiti da mi mladi traba da gajimo kulturu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici jer su Bošnjaci kroz historiju preživjeli 11 genocida“ rekao je predsjedavajući Općinskog vijeća Adis Čizmo. 

„Ovih dana obilježavamo mnogo toga lijepog ali i ružnog i zapitao sam se kako dočekati žene Srebrenice.  Moramo podnositi sjećanja uzdignute glave, sjećanja sa razumijevanjem vremena u kome se nešto desilo gdje su neki otišli iz okvira ljudske dimenzije i nanijeli vječnu bol. Na kraju moramo doći do konstatacije da u ovoj Bosni i Hercegovini ima više ljudi nego neljudi.

Vaš dolazak u Vareš za nas je jako bitan, bitan je našim ženama i našim udruženjima jer će u razgovoru s vama prenijeti svoja sjećanja, jer smo i mi ovdje doživjeli male Srebrenice. Vjerujte da na zemlji postoje samo ljudi, da majka ne rađa ni Bošnjaka, ni Srbina, ni Hrvata niti bilo koga drugoga, nego majka rađa čovjeka i nečovjeka. Imamo ih u svim narodima. Raduje me što ste danas ovdje i što imate takvu snagu, hvala Vam i ugodno se osjećajte u našem gradu“, rekao je općinski načelnik Zdravko Marošević.

Doktorica Branka Antić-Štauber, predsjednica Udruženja „Snaga žene“ iz Tuzle ukratko je upoznala prisutne o radu i djelovanju udruge, te o dugogodišnjoj suradnji s ženama Srebrenice. Mirsada Gušić i Mejra Đogas predstavile su žene Srebrenice i zahvalila doktorici Branki na svemu što je učinila ne samo za njih nego za sve žene Bosne i Hercegovine. Od aktivnosti izdvojile su proizvodnju cvijeća i čajeva koji se prodaju na širem području Bosne i Hercegovine.

U znak zahvalnosti na dolasku, načelnik Marošević poklonio im je sliku džamije na Karićima i nekoliko suvenira Vareša. Pored ruža, načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća, dobili su simbole grada Srebrenice i udruženja „Snaga žene“ iz Tuzle.

Posjeta je nastavljena šetnjom kroz grad, gdje su se upoznale s kulturno povijesnim znamenitostima Vareša, katoličkom crkvom, pravoslavnom crkvom, džamijom kao i spomenicima žrtava iz proteklih ratova. Organizatori današnje posjete bila su udruženja žena iz Vareša „Zvjezdangrad“ i  „Udruženje žena za ruralni razvoj Zvijezda“, a posjet su podržale žene iz