Privrednici zadovoljni provedenim reformama

Vareš, 25. oktobra 2018. godine – Privredni savjet Općine Vareš održao je drugu redovnu sjednicu i razmatrao Informaciju o reformama i napretku ostvarenom u okviru Projekta LIFE, koji implementira Međunarodna finansijska korporacija (IFC), a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

Otvarajući diskusiju, nakon prezentacije informacije, u ime općinskog načelnika g. Rusmir Berberović šef jedinice za upravljanje lokalnim ekonomskim razvojem i član privrednog savjeta, naglasio je da Općina privodi kraju uspostavu novog regulatornog okvira, te da su stručnjaci IFC-a sačinili detaljan prijedlog usklađivanja svih postupaka i njihove racionalizacije, što će značajno unaprijediti poslovno okruženje Vareša. Općina očekuje povećanje investicija i ukupne privredne aktivnosti ovog kraja nakon što se planirane aktivnosti provedu i reforme zažive na terenu.

Projektom LIFE posebno je unaprijedio sistem rada sa investitorima. U tom smislu, Općina je uspostavila evidenciju postojećih investitora i započela program postinvesticijske podrške sa već prisutnim investitorima, a pri kraju je i izrada Investicijskog profila koji će olakšati prezentaciju potencijala općine novim investitorima. Pozdravivši ostvarene rezultate, Privredni savjet je pozvao općinsku administraciju da Savjetu redovno dostavlja informacije o napretku ostvarenom u provođenju regulatornih reformi i projekta LIFE, a u nastavku sjednice usvojen je i Plan rada Savjeta za narednu, 2019. godinu.

Privredni savjet okuplja najutjecajnije predstavnike privatnog i javnog sektora, radi uspostave dijaloga i poticanja inicijativa usmjerenih ka stvaranju boljeg poslovnog okruženja u Varešu. Privredni savjet Općine Vareš je formiran u sklopu aktivnosti Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou „LIFE“.