Studijski posjet planini Zvijezdi

U Varešu je 27. 9. 2018. g. organiziran studijski posjet planini Zvijezdi u okviru nastojanja lokalne zajednice da se dio ovog područja zaštiti. Organizator je bilo ured Programa UN-a za okoliš/životnu sredinu u Bosni i Hercegovini (UNEP). Nakon usvajanja na Općinskom vijeću u novembru 2017. godine, Studija za zaštitu područja planine Zvijezda je poslana ka Ministarstvu prostornog uređenja, prometa, komunikacija i zaštite okoliša ZDK na dalje postupanje.

Sastanku su prisustvovali načelnik Zdravko Marošević i Boško Andrić kao predstavnici Općine Vareš, a predstavnice i voditeljice projekta bile su gospođice Matea Grabovac (UNEP) i Maja Jaćimovska (CENER 21). Pozivu su se odazvali predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, Kantonalnog zavoda za prostorno planiranje ZDK, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Kantonalne direkcije za šumarstvo ZDK, UNEP, CENER 21 i JKP Vareš. 

U općinskoj sali su održane prezentacije Studije za zaštitu Zvijezde i razlozi za njezinu zaštitu u vidu fotografija i video materijala. Nakon sastanka i prezentacije u sali Općine, sudionici posjeta su obišli lokalitet Vidak gdje se nalaze stećci, zatim tresetište, izvore vode u Oćeviji i majdane.

Studijska posjeta je bila organizirana u svrhu terenskog obilaska lokaliteta koji se nalaze u području namjerenom za zaštitu u sklopu projekta, te da se interesnim stranama pokažu iznimne ljepote pejzaža planine Zvijezde koja je još od davnina područje neprocjenjivih prirodnih bogatstava.