Održana 19. sjednica Općinskog vijeća Vareš

Jučer 30. jula 2018. godine je održana 19. redovna sjednica Općinskog vijeća Vareš sa početkom u 16:00 sati. Sjednicom je predsjedavao predsjedavajući Općinskog vijeća Adis Čizmo.

S obzirom da u nedostatku materijala redovna sjednica Općinskog vijeća nije održana u mjesecu junu, prije nego se pristupilo dnevnom redu 19. redovne sjednice OV, općinski načelnik Zdravko Marošević u obraćanju je javnost uputio o redovnim dešavanjima, ispunjavanju obaveza i odgovornosti općinske vlasti prema građanima. Posebna zahvalnica je upućena pripadnicima Oružanih snaga BiH, koji su u proteklim danima zajedno uz pomoć Općine Vareš radili na sanaciji dijelova lokalnih puteva na području općine.

 

Prijedlog Odluke o usvajanju Platforme za mir 2018-2020.

Na redovnoj sjednici OV, uz Prijedlog Odluke o usvajanju Platforme za mir 2018.-2020. od strane većine usvojen je i Plan aktivnosti za implementaciju Platforme. 

Platforma za mir je okvirni i deklarativni dokument, koji ističe mir kao jednu od temeljnih i najvećih vrijednosti Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana. Platforma je namijenjena da posluži kao temelj, ne samo u smislu izgradnje povjerenja i osnaživanja procesa pomirenja među narodima u našoj zemlji, nego kao i okvir za poduzimanje konkretnih aktivnosti za koje se Općina, kao dio lokalne samouprave treba opredijeliti.

Osnovni ciljevi i ishodi obuhvaćeni potpisivanjem Platforme za mir su između ostalog:

⦁ Sveobuhvatno zagovaranje za procese izgradnje mira i pomirenja, te njihovo prihvatanje među svim konstitutivnim i ostalim narodima, građanima i vjerskim zajednicama u BiH;

⦁ Međusobno povjerenje, razumijevanje i odgovornost u svim društvenim sferama

⦁ Podizanje svijesti građana i stvaranje kulture dijaloga u kojoj će građani moći saznati za postojanje drugačijih interpretacija društvenih odnosa i odgovornosti, bez štetnih uticaja ili ideologija podjele

⦁ Dinamičnije i brže uključivanje vlasti u mirovne aktivnosti civilnog društva i nevladinog sektora

Nakon što je usvojena i na sjednici Općinskog vijeća Platforma će služiti kao podrška ka inicijativi svih općinskih organa, uposlenika, organizacija civilnog društva, medija i građana da provode aktivnosti zasnovane na principima sadržanim u Platformi.

Izvještaj o radu Opće biblioteke Vareš za 2017. godinu

Pomenuti Izvještaj je usvojen uz napomenu da je Opća bibilioteka Vareš jedna od najznačajnijih javnih ustanova za građane Vareša, koja uz to sadrži arhivu koja broji preko 30.000 knjiga. Vijećnici uz općinskog načelnika, su se složili da treba istrajati u podršci ka pomenutoj ustanovi, s obzirom da je svaki finansijski i društveni doprinos dobrodošao, imajući u vidu kontinuirane izazove sa kojima se svakodnevno suočava JU Opća biblioteka Vareš.

Prijedlog Programa obilježavanja 16. augusta - Dana općine Vareš

Vijeće je usvojilo i Prijedlog programa obilježavanja 16. augusta - Dana općine Vareš, Program koji će sadržavati Svečanu sjednicu uz osmišljeni program, manifestaciju koja će se održati 16.08.2018. godine sa početkom u 14:00 sati u sali Radničkog doma.