Svečanim programom obilježen "Dan škole" u Osnovnoj školi "Vareš Majdan"

Danas 08.05.2018. godine u Vareš Majdanu na dan Osnovne škole "Vareš Majdan" upriličen je svečani program uz posebne zvanice gdje je na prigodan način ujedno obilježen  i završetak obnove ove škole kroz projekat implementacije energijske efikasnosti BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project).

Kako i priliči svečanom događaju ovog tipa, učenici Osnovne škole "Vareš Majdan" prisutnim gostima su predstavili svoju školu kroz  muzički, recitatorski i folklorni programski sadržaj.

Nakon zahvale svim zvanicama na dolasku i doprinosu da se uveliča ovaj događaj, direktor Osnovne škole "Vareš Majdan" Nehrudin Muftić obratio se prisutnima i u nekoliko riječi iskazao značaj koji će uspješna implementacija ovoga projekta donijeti za grad Vareš, Vareš Majdan i djecu koja svakodnevno pohađaju nastavu u osnovnoj školi. "Sa zebnjom se svake godine dočekivala zima uz česta prokišnjavanja, gdje smo se pitali kako učenicima i nastavnicima obezbijediti minimalne uslove za rad. Pored svega su naši učenici i nastavnici marljivo radili i postizali odlične rezultate uprkos teškim uvjetima, na što sam veoma ponosan. Danas možemo reći da smo konačno obezbijedili uvjete u kojima ćemo učenicima moći ponuditi dostojne uslove u održavanju nastave a i vanškolskih aktivnosti", bile su riječi direktora uz posebne riječi zahvale na podršci premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mensura Sinanovića, na čiji je prijedlog Osnovna škola "Vareš Majdan" među mnogima uvrštena u projekat implementacije energijske efikasnosti koju sprovodi Ministarstvo prostornog uređenja FBiH na čijem čelu je ministar Josip Martić.

Naposljetku je zadovoljstvo povodom uspješne realizacije projekta u Osnovnoj školi "Vareš Majdan" iskazao i premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević. "Drago mi je da današnji  dan odnosno  dan Osnovne škole "Vareš Majdan" dočekujemo u novom ruhu, koja ujedno bilježi i 122 godine od svog postojanja što je izuzetan jubilej i gdje će nadolazeće generacije uvidjeti značaj ovog ulaganja. Moramo stvoriti uslove da ostanemo u Varešu i da naša djeca imaju kvalitetno obrazovanje. Kao predstavnik Vlade ZDK želim naglasiti da ćemo činiti sve što možemo da bi Vareš u budućnosti bio mjesto ugodnog življenja", zaključio je premijer Miralem Galijašević.

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević pridruživši se zvanicama u svom govoru je naveo da je ovo veoma bitan iskorak u izgradnji školske infrastrukture na području općine Vareš, koja je prije svega namijenjena djeci, njihovoj dobrobiti i obrazovanju što je ključno za svako društvo. "Prije svega želim uputiti čestitke povodom Dana škole učenicima, njihovim roditeljima i prosvjetnim radnicima i zahvale svima koji su omogućili da na ovako lijep način obilježimo ovaj dan. Trebamo biti svjesni i zahvalni činjenicom što je upravo Vareš izabran u ovaj projekat gdje su ulaganja u utopljavanje škole iznosila skoro milion KM, takođe naglašavam da u sljedećim danima otvaramo Kulturni centar u Varešu koji izgledom nadmašuje institucije sličnog tipa na području Ze-Do kantona", naglasio je načelnik kako Vareš ide u pravcu izgradnje savremene infrastrukture.

Projekat BEEP u koji su bili uvrštene i investicije na mjerama energetske efikasnosti u Osnovnoj školi "Vareš Majdan" su uključivale između ostalog radove na termoizolaciji fasadnih zidova, zamjena postojeće stolarije/bravarije škole i sportske dvorane, termoizolacija stropa prema tavanu, sanacija i ugradnja termoizolacije kosog krova svlačionica i sportske dvorane, sanacija pokrova škole i fiskulturne dvorane zamjenom postojećeg dotrajalog salonit panela ugradnjom novog pokrova od čeličnog lima i termopanela, te osnivanje energetskog menadžmenta i ugradnja opreme za mjerenje potrošnje energije i praćenja temperature i vlažnosti. Procijenjena investicija za mjere energetske efikasnosti na zgradi Osnovne škole  "Vareš Majdan", projekta započetog 2017. godine iznosi oko 570.000 KM, gdje se planirana ušteda na troškovima za električnu energiju nakon realizacije podprojekta procjenjuje na 26.000 KM.