Prezentiran projekt "Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni"

Dana 18.04.2018. godine u cilju prezentacije Projekta za prevenciju ovisnosti u radu s mladima - interkulturalne kreativne sedmice, Općinu Vareš u uredu općinskog načelnika Zdravka Maroševića posjetila je s. Magdalena Schildknecht, koordinatorica projekta, ujedno i savjetnica na projektima HKO "Kruh sv. Ante" iz Sarajeva.

Na održanom sastanku se raspravljalo o mogućnostima ponovnog održavanja projekta "Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni IKS 2018", koji bi se već dvanaesti put u periodu od 17.07.-09.08.2018. trebao održati u Varešu uz odobrenje i podršku Općine Vareš. Inače jednomjesečni projekat se organizira u saradnji sa općinskim vlastima u Varešu i Novom Travniku. Mladi iz BiH, srednjoškolci zajedno sa studentima iz Švicarske organizuju radionice sa kreativnim, dramskim, sportskim i umjetničkim aktivnostima u koja budu uključena ukupno dvije stotine djece iz tri mjesne zajednice unutar ove dvije općine. Mladi na taj način vježbaju vještine liderstva, pregovaranja, informiranja roditelja te organiziranja završnog događaja za sve učesnike projekta. Glavne faze projekta podrazumijevaju: pripremne radionice za lidere i volontore, zajednički četverodnevni kamp za volontere iz obje općine u prirodnom okruženju, trosedmične radionice s djecom i vršnjacima, organiziranje Kids festivala, te izlet u drugi grad.

"Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni IKS" je prvi i najstariji projekat Udruženja za prevenciju ovisnosti "NARKO-NE" na području BiH, a svoje prve aktivnosti bilježi 2002. godine u Vitezu.  Svoj dolazak koordinatorica projekta s. Magdalena Schildknecht iskoristila je da načelniku Zdravku Maroševiću i Općini Vareš uruči zahvalnicu od strane Organizacije "Kruh sv. Ante" iz Sarajeva, za donaciju Pučkoj kuhinji Vareš.