Čestitka povodom 18. aprila – Europskog dana prava pacijenata

Povodom 18. aprila – Europskog dana prava pacijenata,  Zdravstveni savjet Općine Vareš svim građanima/pacijentima naše općine želi čestitati ovaj dan s posebnim osvrtom na važnost poznavanja zakonske legislative ove oblasti. 

Svaki građanin ima pravo da zdravstvenu zaštitu ostvaruje uz poštivanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrijednosti, odnosno ima pravo na fizički i psihički integritet i na sigurnost njegove ličnosti kao i na uvažavanje njegovih moralnih, kulturnih, religijskih i filozofskih ubjeđenja. 

Unapređenje prava pacijenata, kao jedan od osnovnih zadataka Zdravstvenog savjeta ima za cilj uspostavljanje partnerskih odnosa između pacijenata kao primatelja usluga i zdravstvenih ustanova te samih zdravstvenih radnika kao pružatelja tih usluga u sistemu zdravstva. 

Zadaća Zdravstvenog savjeta prema odredbama Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata jeste da svaki građanin bude informisan o svojim pravima, obavezama i odgovornostima  jer upravo takvi – informisani i upućeni građani doprinose porastu kvalitete i unapređenju zdravstvenih usluga, a samim tim i cijelog zdravstvenog sistema. 

U skladu sa navedenim, Savjet planira provođenje aktivnosti s ciljem upoznavanja javnosti s ovom tematikom, što bi rezultiralo većom informiranošću pacijenata i u konačnici općim dobrom po cijelu zajednicu.

 

Predsjednica savjeta

Aida Ahmedović