Održana radionica o strategiji održivog razvoja u planinskim ruralnim područjima

Danas 27.02.2018. godine Općina Vareš zajedno uz Udruženje "Alterural", koje je i ujedno partner i koordinator projekta "Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije", bila je domaćin edukativnoj radionici pod nazivom "Okoliš i izgradnja strategija održivog razvoja u planinskim ruralnim područjima".

Projekat koji finansira Evropska Unija je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva. Projekat koji je započeo 2016. godine sprovodi se u trajanju od tri godine u općinama Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar i Stari Grad.

U uvodnom govoru prisutnima se obratio načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević kazavši da je veoma zadovoljan aktivnostima koje sprovodi Udruženje za razvoj ruralnog turizma "Alterural" na području naše općine, naglasivši da Vareš ima potencijal za razvoj ruralnog turizma i da na tome svakako treba nastaviti raditi i gdje svaki pojedinac treba uložiti trud. "Ovakve edukacije i projekti nam mogu pomoći da izgradimo ruralni turizam u BiH po kojemu ćemo biti prepoznatljivi", bile su riječi načelnika.

Radionica je održana u sali Općine Vareš na kojoj su mogli prisustvovati predstavnici Općine, predstavnici malih privatnih biznisa i lokalnih udruga uključenih u segment turizma. U okviru predstavljanja ideja za pronalazak prirodnih dobara za održivi turizam u ruralnim područjima, predavač na radionici je bio Luca Lietti. 

Sudionici radionice su imali priliku da se upoznaju sa načinima promocije i održivosti ruralnog turizma kroz primjer planinskih ruralnih područja u Italiji i da takođe predstave svoje dosadašnje aktivnosti i načine promocije privatnog biznisa kao poticaja za razvoj ruralnog turizma. Projektom se nastoji prenijeti znanje i iskustvo vezano za globalne trendove na turističkom tržištu, preferencije modernog gosta s naglaskom na ruralni turizam. Praktični dio radionice je imao za cilj definirati SWOT analizu odnosno odrediti sve parametre matrice u cilju postavljanja strateških pravaca razvoja ruralnog turizma područja u okolini Vareša, kao i zajedničko ime za destinaciju u smislu izgradnje brand arhitekture. Prema ciljevima projekta posebna pažnja dati će se postizanju vidljivosti proizvoda i usluga ruralnog turizma na turističkom tržištu, kao i proces postizanja vidljivosti na turističkim tržištima u smislu prepoznatljivog proizvoda ali i prepoznatljivosti vizualne komunikacije.

Partneri na projektu su takođe: Forum žena "Strica - Zarudje", Vareš, ZU "Kreševski citrin", Kreševo, PD Vranica, Fojnica, Eurogites, Evropski Saveez udruženja ruralnog turizma.