Studenti iz Francuske zajedno sa članovima Udruženja "Alterural" u posjeti Općini Vareš

Danas 19.02.2018. godine načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević je primio članove Udruženja "Alterural", koordinator projekta Sarah Devisme i Boris Trogrančić iz odjela za komunikacije, zajedno sa grupom francuskih studenata sa Univerziteta u Lyonu, koji već četvrtu godinu u nizu dolaze u obilazak naše zemlje gdje se bave različitim humanitarnim aktivnostima.

Nakon što je prisutnima poželio dobrodošlicu u naš grad, načelnik je pokušao što bolje predstaviti kulturu i društvene značajke grada Vareša kroz historiju, time nastojeći prenijeti vrijedna iskustva života jedne lokalne zajednice, iskustva o Varešu koja će studenti svakako ponijeti i podijeliti sa svojim kolegama u Francuskoj.

"Vareš je kraljevski grad, gdje možemo ponuditi veliki broj  kulturnog, historijskog i turističkog sadržaja, a pri tome svakako trebamo pomenuti ugodnu klimu gdje ljeta nisu pretopla, kao što ni zime nisu isuviše hladne. Na funkciji načelnika koju obavljam nastojim da pažnju usmjerim ka mladim ljudima, gradeći generaciju za budućnost, po čemu se smatram i vi možete poistovjetiti", studentima iz Lyona poručio je načelnik Općine Vareš.

Nakon posjete načelniku za francuske studente je isplaniran obilazak "Male škole" koju vode časne sestre i prostorije Udruge "Izvorno Vareško", gdje će imati priliku upoznati tradiciju grada Vareša kroz ručnu izradu različitih materijala, izrade narodnih nošnji i nakita koji prave članovi Udruženja.

Treba pomenuti da Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH "Alterural" u daljnjim aktivnostima uz podršku Općine Vareš na području općine, je najavilo realizaciju projekta "Pomoć za socijalno ugrožene osobe" koji treba započeti u martu ove godine.