Projekat EU "VAMOS" u martu započinje testiranja najsuvremenije opreme rudarenja na području bivšeg rudnika željezne rude "Smreka"

Danas 06.02.2018. godine u velikoj sali Općine Vareš održan je sastanak na kojemu su prezentirane ideje predstavnika projekta Europske Unije "VAMOS", o aktivnostima rudarenja na području rudnika željezne rude "Smreka".

Sastanku je prisustvovao načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, uz pomoćnike, iz Službe za civilnu zaštitu pomoćnik načelnika Rusmir Berberović i pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, privredu i finansije Ermin Musa, iz JU Dom Zdravlja Vareš pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove Adis Čizmo, direktor preduzeća BBM Vareš Izudin Sjerotanović, direktor JKP Vareš Zafer Kamenjaš, predsjednik fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš Mladen Rudež, prof. dr. Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za biologiju, takođe uz predstavnike kompanije BMT Group Ltd iz Velike Britanije, zadužene za izvođenje radova na području rudnika željezne rude "Smreka".

Kao dio programa "Horizon 2020" Europske Unije, projekat pod imenom "Vamos" (Viable Alternative Mine Operating System) je započeo u februaru 2015. godine, sa četverogodišnjim planom realizacije u okviru Europske Unije, koja uključuje istraživanja i osiguranje uslova za eksploataciju i oporavak neiskorištenih i napuštenih područja, u ovom slučaju rudnih iskopina koje sadrže mineralima bogate sirovine. EU "VAMOS" projekat, inače radi konzorcij iz osam zemalja, među kojima je BiH jedina izvan EU. Održivi rudarski sistem je predložen od strane 16 članica konzorcija iz Velike Britanije, Holandije, Portugala, Njemačke, Austrije, Slovenije, Španije, Belgije, Bosne i Hercegovine čiji sastav čine Federalni Zavod za Geologiju Sarajevo i Fondacija za Obnovu i Razvoj Regije Vareš. Projekat bi trebao obezbijediti siguran pristup neiskorištenim evropskim mineralnim resursima uz minimalan utjecaj na prirodno okruženje.

Uz današnji obilazak lokacije bivšeg rudnika zaključeno je da bi testiranje inovativne automatizirane opreme za iskopavanje ruda i postrojenja na području rudnika željezne rude "Smreka" u Varešu trebalo početi krajem marta ove godine uz transport potrebne mehanizacije za obavljanje radova koja će pristići iz Velike Britanije.

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, je prisutnima poželio dobrodošlicu  i istakao da je veoma zadovoljan što nakon godina realizacije ovaj projekat doživljava svoj vrhunac i da će Vareš nakon dugo vremena okupiti pažnju javnosti kao rudarski gradić po čemu je kroz svoju historiju bio poznat.