Uz podršku Općine Vareš održana edukacija "Pisanja projektnih prijedloga"

Dana 20.01.2018. godine u općinskoj sali u Varešu realizirana je još jedna grupna edukacija u nizu projekta "Pisanje projektnih prijedloga - bazični nivo" organizovana od strane Udruženja za afirmaciju žene u Bosni i Hercegovini uz podršku Općine Vareš.

Riječ je o projektu koji uključuje jednodnevnu radionicu na kojoj se učesnicima praktičnim primjerima nastoji približiti način pisanja projektnih prijedloga u cilju pribavljavanja finansijskih ili drugih sredstava od strane različitih donatora. Projekat je na području općine Vareš započeo 13. januara ove godine, organizovanjem prve radionice, koja je brojala 20 učesnika. Slijedeći primjer prve grupe projekat se nastavlja uz organizovanje druge radionice u kojoj je 17 članova iz različitih sfera društva uspješno završilo edukativni program i kojima su dodijeljeni odgovarajući certifikati koji će služiti kao dokaz za uspješno završenu edukaciju.

Amela Imamović Arifović, predsjednica Udruženja za afirmaciju žene u BiH i glavni predavač na svim radionicama koje se održavaju u sklopu projekta naglasila je da je pozitivno iznenađena zainteresiranošću građana za ovaj vid edukacije.

"U ostvarenju ovakvih ideja za projekat je veoma bitna saradnja, a mi smo je imali zahvaljujući općinskom načelniku Zdravku Maroševiću, kod kojeg smo naišli na puno razumijevanje i podršku za realizaciju projekta u Varešu", kazala je predsjednica Udruženja. Kao projekt menadžer radi od 2015. godine, ujedno kao i trener za ljudska prava.

Načelnik Općine Vareš, Zdravko Marošević prisustvovao je edukaciji i još jednom naglasio koliko su edukativni projekti bitni za Vareš, grad koji nastoji da se razvija u evropskom pravcu i da se među građanstvom promoviše takav duh, upravo obukom koja će pomoći u daljnjem profesionalnom i ličnom razvoju što svakako odlikuje projekat "Pisanja projektnih prijedloga".

Radionica je zasnovana na principu prezentacije i objašnjenja osnovnih pojmova koji karakterišu jedan projektni prijedlog uz konkretne primjere kako treba izgledati uspješan projekat i šta ujedno čini projekat primamljiv donatoru i s kojim se određeni donator može poistovjetiti. Na kraju radionice učesnici su podijeljeni u dvije grupe, u kojima su timskim radom, u kratkom vremenskom periodu uspjeli sklopiti ideje za prezentaciju dva mini-projekta.

Treba napomenuti da je u sljedećim sedmicama planirana daljnja realizacija radionica na temu pisanja projektnih prijedloga, u kojima će biti organizirane dodatne grupe.