Ekološki pokret gorana FBiH prezentovao prednosti programa koje nudi Općini Vareš

Danas 04.01.2018. godine gosti Općine Vareš u ime ekološkog pokreta gorani Federacije BiH bili su Željko Majstorović  penzionisani hidrometeorolog, Mesud Briga, ujedno direktor Udruženja gorana FBiH  i Ratko Orozović kao predstavnik VIVA film festivala koji se već tri godine održava sa sjedištem u Sarajevu.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnosti realizovanja određenih projekata koji bi promovisali društveno-ekološku osviještenost među građanima Vareša, a i šire. Takođe je bilo riječi i o VIVA film festivalu, čiji se počeci 2015. godine bilježe upravo u Varešu kao gradu domaćinu Festivala, uz Sarajevo i Kakanj. Razmatralo se kako unaprijediti već postojeću saradnju.

"Drago nam je da se na ovaj način prepoznaje naš ekološki pokret i nastojanja promovisanja ekološke svijesti od nadležnih ljudi u Varešu, svakako nam je najveća želja uključiti mlade u aktivnosti kojima se bavi naše udruženje, poput pošumljavanja, edukacije građanstva o utjecaju koji sami imaju na sredinu i uvjete u kojima žive. Želimo da budemo dio pozitivne priče o Varešu, probudimo želju i interese kod učenika kroz obrazovne institucije i školske sekcije za ekološke vidove aktivnosti", kazao je Mesud Briga direktor Udruženja gorana FBiH, čovjek koji je već 30 godina aktivan član Udruženja. Kroz ekološke akcije pošumljavanja gorana FBiH je prošlo oko 5.000 mladih, gdje je pokazana velika zainteresovanost i ekološka osviještenost omladine u našem društvu.

Ratko Orozović, filmski reditelj i Art direktor VIVA film festivala je pohvalio dosadašnju saradnju koju je imao sa Varešom kao gradom domaćinom Festivala, kazavši da je bio ugodno iznenađen odazivom omladine u Varešu, ističući da su i sami bili autori mini-filma u trajanju od desetak minuta i tako osvojili jednu od nagrada žirija.

Da stoji na raspolaganju u pomoći ovakvim pokretima potvrdio je i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević kazavši da će podržati i uraditi sve ono što je u njegovoj nadležnosti da bi došlo do ostvarenja zamišljenih ideja koje uključuju ekološki pokret gorana FBiH i VIVA film festivala. Na kraju sastanka načelnik je u ime Općine potvrdio partnerstvo i punu potporu u daljnjem zajedničkom radu sa ove dvije organizacije.