Alija "Braco" Hadžiosmanović u posjeti načelniku Općine Vareš

Danas 03.01.2018. godine u kabinetu općinskog načelnika Zdravka Maroševića, imali smo priliku zabilježiti posjetu legende FK "Vrbanjuša" Alije Hadžiosmanovića, u narodnoj masi poznatijeg kao "Braco".

Razlog posjete našoj Općini je i promocija Bracine knjige pod nazivom "Pedesetogodišnja historija Vrbanjuše i Brace", u kojoj karizmatični Braco na svojstven način bilježi svoje kao i uspjehe Fudbalskog kluba "Vrbanjuša", na čijem je čelu proveo ukupno 34 godine, ujedno kao igrač i trener.

U razgovoru načelnik se osvrnuo i na činjenicu da su mnogi fudbaleri NK Vareš, pod Bracinim vodstvom bili članovi FK "Vrbanjuša", te su bili akteri mnogih domaćih i međunarodnih turnira malog i velikog fudbala. Pripreme FK "Vrbanjuša" su se takođe redovno održavale na vareškoj planini Perun, još jedan od pokazatelja koji ilustruje dugogodišnju saradnju između dva kluba. Alija Hadžiosmanović se zahvalio na gostoprimstvu koja mu je ukazana, te kao znak pažnje poklonio načelniku primjerak knjige "Pedesetogodišnja historija Vrbanjuše i Brace".

Alija Braco Hadžiosmanović je rođen 31.08.1950. godine u Sarajevu, kao trener pune 34 godine je vodio FK "Vrbanjuša" s kojom je postizao najveće rezultate i uspjehe, gdje je "Vrbanjušu" iz čak devetog ranga takmičenja uspio uvesti u Premijer ligu BiH. Inače je diplomirani trener, a radni vijek od 43 godine je proveo radeći u Vodovodu kao rukovodilac svih vodovodskih objekata u starom dijelu grada Sarajeva.