Upriličen doček izviđačima iz Švedske

Danas 03.11.2017. godine u sali Općine Vareš uz stručno osoblje načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević ugostio je grupu izviđača iz Švedske koji su ovih dana bili u posjeti Varešu.

Načelnik je izrazio dobrodošlicu i zahvalu izviđačima na dolasku i posjeti našem gradu, te u ime Općine Vareš pripremio poklone, poput suvenira simbola rudara, kao obilježja grada Vareša i zastavicu kraljevskog grada Bobovca. Načelnik je izviđače ispratio uz nadu da će ponijeti dobra iskustva iz našeg grada i ponovo doći u posjetu.

Izviđači su u Vareš stigli u nedjelju 29.-og oktobra u poslijepodnevnim satima, gdje ih je dočekao vareški odred izviđača "Zvijezda"  i predstavnici turističke zajednice Vareša, uz pratnju vodiča smješteni su u Lovački dom "Igrišta". Sljedeći dan su imali priliku obići selo Oćeviju, koje se smatra jednim od posljednjih “utočišta” tradicionalnog načina kovanja željeza, gdje se legure obrađuju ručnim kovanjem. Nakon obilaska koji su imali u Oćeviji, izviđači su imali pripremljen ručak uz specijalitete domaće kuhinje koji su pripremili domaćini farme "Zarudje".

U sljedećim danima, organizovanim prevozom iz Vareša švedski izviđači su išli u obilazak Sarajeva i Mostara. U četvrtak nakon povratka u Vareš zajedno sa planinarskim društvom i članovima turističke zajednice “Tourist info” su obavili planinarski pohod na stijenu Sokolina iznad Pogara te uživali u pogledu na okolne planine, a večernji program je obilježilo druženje zajedno sa vareškim izviđačima na Igrištu.

Organizacija i zasluge za uspjeh susreta izviđača i stalne promocije Vareša kao grada kojeg svakako vrijedi posjetiti idu ljudima iz turističke zajednice Vareša i njihovim saradnicima.