Obilježena godišnjica masakra nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša

Dana 23.10.2017. godine u selu Stupni Do kod Vareša obilježene su 24 godine od zločina nad bošnjačkim stanovništvom na ovom području, mjestu koje je postalo simbol jednog od najvećih stradanja Bošnjaka u minulom ratu. Fotogalerija

Komemoraciji se uz veliki broj mještana Stupnog Dola i Vareša, odazvao i općinski načelnik Zdravko Marošević, koji je zajedno uz svoje suradnike položio cvijeće na spomen-česmu stradalim. "Stupni Do je tragedija Vareša i svakako treba da se prisjećamo toga na ovaj način, ali takođe trebamo nastojati da idemo dalje ka boljoj budućnosti, sjećajući se žrtava i tražeći odgovornost”, u obraćanju prisutnim načelnik je nastojao preniijeti poruku zajedništva, mira i suosjećanja sa žrtvama.

Uz prisustvo političkih zvaničnika treba istaći organizaciju programa povodom prisjećanja na žrtve čiji su organizatori bili aktivni članovi Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, koji su na veoma lijep način, izvođenjem ilahija i recitovanjem dirljivih stihova prisjećajući se patnji kroz koje su prolazile žrtve Stupnog Dola, dali veliki doprinos obilježavanju ovog događaja. Uz polaganje cvijeća, održan je i marš mira Trasa spasa, kao i obilazak mezarja stradalih. 

Podsjećamo  da su 23.oktobra 1993. Pripadnici brigade HVO-a, u ovome ne milom događaju ubili 38 civila. Među njima 17 žena i petero djece.U ovom monstruoznom zločinu 11 osoba su žive zapaljene i izgorjele u jednoj od kuća. Spaljeno je 58 kuća, kao i lokalna džamija. Istog dana, u Varešu je zarobljeno oko 450 muškaraca Bošnjaka, a sedam osoba je ubijeno.