Obilježavanje projekta „Cross Cultures – Open Fun Football Schools“

Dana 30.08.2017. na gradskom stadionu NK Vareš bili smo u prilici da ispratimo kulturno-sportski događaj „Open Fun Football School“ koji se od 2005. godine odvija kroz suradnju dvije općine, općine Ilijaš i općine Vareš, pod pokroviteljstvom vodeće svjetske nevladine organizacije „Cross Cultures Project Association“ iz Danske. Fotogalerija

Raznim igrama društvenog, kulturnog i sportskog karaktera su uz omladinsku školu fudbala grada Vareša prisustvovali i omladinci iz Ilijaša, te tako zajedničkim snagama upotpunili ovaj projekat značajan za društvo. Uz vođe timova i trenere iz oba grada, svoju podršku ovoj manifestaciji je pružio i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević.

„Ulagati u omladinu, kulturu i sport jer je to svakako jedan od najvažnijih aspekata svakog društva. Podrškom ovakvim projektima nastojim da Vareš ide jednim novim putem za našu zajednicu, gdje će se djeca moći družiti i razmijenjivati iskustva u jednom zdravom i sportskom okruženju“, rekao nam je načelnik Zdravko Marošević.

Još jedna od poruka načelnika je bila da pozitivna promjena počinje od svakog građana Vareša, navodeći aktivno uključivanje u društvo, kao i ulogu prosvjetnih radnika koju imaju u odgoju naše djece.

Vođe omladinskih timova Halid Dizdarević iz Ilijaša i Vernes Brkić iz Vareša su se zahvalili na zajedničkoj podršci općine Vareš i općine Ilijaš, te ovaj projekat okarakterisali kao društveno koristan, koji na području već pomenutih općina okuplja do 250 dječaka i djevojčica u uzrastu od 6 do 12 godina, iako su ove godine pravo imala djeca neovisno o starosnoj dobi, uslov je bio samo želja za igrom.

„Otvorena zabavna škola fudbala“ termin koji se ustalio na našim prostorima je Bosni i Hercegovini predstavljen 1998. godine, koji kao takav pruža mlađim generacijama priliku za upoznavanjem, druženjem kroz sport i društvene igre uz promociju društvene ravnopravnosti. Kroz princip „dva zajednička grada“, Otvorena zabavna škola fudbala je uvijek nastojala približiti više različitih kultura i razmišljanja, u cilju pomirenja dva ratom suprotstavljena grada. Kao što su bile organizacije otvorenih škola fudbala u gradovima poput Srebrenice i Bratunca, Maglaja, Žepča i Doboja i mnogih drugih koje su odlikovale nametnute razlike.

Sama organizacija „Cross Cultures Project Association“, nastoji da promoviše principe izmirenja među različitim kulturama, naročito uključenosti civilnog društva kroz dijalog i međunarodnu suradnju. Na našim prostorima djeluje od 1998. godine kao jedna od vodećih svjetskih NVO. Uz podršku UEFA-e, krovne organizacije evropskog fudbala, CCPA kroz svoj dugogodišnji rad u našoj zemlji se može pohvaliti osnivanjem 304 omladinska fudbalska kluba, oragnizovanjem 342 fudbalska festivala u kojem je bilo uključeno preko 60 000 djece iz Bosne i Hercegovine, uključujući 31 lokalnu školu.

Open Fun Football Schools takođe organizuje seminare i treninge za već postojeće mlade lidere i trenere kao vid edukacije i pomoći ugroženom postkonfliktnom društvu.