Predstavnici iz Vareša na sajmu turizma u Sarajevu

Na sajamskoj manifestaciji „Međunarodni dani turizma-Sarajevo 2014“ koja je održana od 8. do 11. maja u sarajevskom Centru Skenderija, sudjelovala su i dva izlagača iz Vareša, Udruženje građana „Izvorno vareško“ i Seosko gazdinstvo „Grga“.

Učešće na sajmu našim izlagačima omogućilo je Federalno Ministarstvo Okoliša i Turizma koje je platio za izlagački prostor, Savez Udruženja Organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine koje je vareškim izlagačima omogućilo štandove i Općina Vareš koja je obezbjedila dio sredstva za prijevoz.Na sajmu su također učestvovali turističke zajednice, organizacije i udruge, turističke agencije i turoperateri iz BiH i inozemstva, vlasnici hotela, panasiona, restorana i drugih turističkih objekata kao i proizvođači prehrambenih proizvoda i pića iz BiH.

Osim izlagača iz BiH bilo je i izlagača iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Turske, Italije, Kuvajta i Bugarske. Iako ovogodišnja posjećenost na sajmu nije bila velika i mnogi izlagači nisu bili zadovoljni prometom, naši izlagači su uspjeli nešto i prodati. Domaći sirevi domaćinstva Grga i Babić bili su hit među posjetiocima dok svi koji su prišli štandu „Izvorno Vareško“ bili su oduševljeni radovima talentiranih vareških žena i muškaraca.

Ova manifestacija predstavlja važno mjesto okupljanja sudionika turističke ponude te istim daje mogućnost da usavrše svoja marketinška sredstva za prezentaciju svojih ponuda i svakako pruža priliku steći nova poznastva i kontakte koji pružaocima usluga mogu biti od koristi u budućnosti.

Ana Šurkić