Edukacija poljoprivrednika u selu Oćevija

Dana 25.04.2014. godine sa početkom u 17.30 sati u prostorijama Društvenog doma sela Oćevija održana je edukacija poljoprivrednika iz oblasti poljoprivredne proizvodnje iz mjesne zajednice Oćevija. Teme koje su obrađene u sklopu edukacije su bile: Sadnja, zelena i zimska rezidba voća; Dobra pčelarska praksa; Kratke informacije o aktuelnostima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje na područiju općine Vareš.

Edukacija je održana u sklopu provođenja Strategije poljoprivrednog razvoja općine Vareš 2014. – 2018. godina. Edukaciji je prisustvovalo deset  poljoprivrednih proizvođača.

Nakon obrađenih tema prisutni poljoprivrednici su postavili niz pitanja na koje su dati odgovori. Ovo je bila treća edukacija u nekoj od naših mjesnih zajednica. Prisutni su se pohvalno izrazili o prezentiranim temama i podržali ovakav vid neposredne komunikacije nadležne općinske službe i zainteresovanih poljoprivrednika. Na kraju edukacije je nastavljen razgovor o aktuelnim projektima iz poljoprivrede koji će se implementirati u 2014 godini, a bilo je razgovora i o poticajima u poljoprivredi koji su predviđeni za 2014 godinu. Naredna edukacija će se održati u MZ. Strica-Zaruđe.

Nadamo se da će i ostale mjesne zajednice izraziti spremnost i interes za organizaciju ovakvih edukacija za poljoprivredne proizvođače i da će nadležnoj  službi Općine Vareš dostaviti pozitivne odgovore po pitanju organizacije istih.