Uskrsna čestitka

20. aprila 2014. godine je veliki kršćanski i hrišćanski praznik Uskrs, odnosno Vaskrs. On nam ove godine dolazi u ambijentu, kada na Zemlji, pa i u Bosni, vlada netrpeljivost, netolerancija, sljepilo spram problema drugog i drugačijeg, želja za nekakvim imaginarnim osvetama, mržnja svakojaka i posebno što zabrinjava jeste nedostatak solidarnosti i ljubavi za drugog, drugačijeg i slabijeg od sebe.

U nizu svojih miljenika, koje nam je Bog poslao, Isus je bio oličenje ljubavi, pažnje, humanizma i tolerancije prema drugom.Jedna od osnovnih zadaća na ovom svijetu, bila mu je da u nama probudi onaj uspavani dio Božanskog u nama kako bi:

  •  Voljeli da bismo bili voljeni
  •  Ljubili da bismo bili ljubljeni
  •  Pomagali da bi dokazali i unaprijedili solidarnost
  •  Opraštali da bi nam bilo oprošteno
  • Odricali se prava na osvetu, da ne bi mrzili, jer je mržnja slijepa ulica koja u pravilu postaje autostrada pakla i stradanja
  • I konačno, svojim dolaskom, on je najbolji dokaz da Bog upravlja Kosmosom, jer je njegov dolazak, život sa nama i među nama, za neke tajanstveni odlazak i ponovni, ako Bog da dolazak među nas, najbolji dokaz da je Bog svima nama dao sebe i dio sebe, kako bi bili u korist i na dobro drugih. U korist, dobra i na zadovoljstvo zajednice.

Sa željom da dolazeći Uskrs u svim građanima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, općine Vareš pa i BiH, probudi ono uspavano i tajnovito, Božansko u njima, kako bi voljeli najdraže, ljubili neljubljene, pomagali nemoćne i siromašne, opraštali zbog sebe, odricali se prava na osvetu zbog budućnosti svoje djece, unuka i praunuka i konačno štovali Boga, kao Jednog Jedinog Stvoritelja svih svjetova i nas samih, iskreno, od srca čestitam Vam dolazeći Uskrs.


 Općinski načelnik Avdija Kovačević