Novogodišnji prijem općinskog načelnika

Dana 20. 12. 2013. načelnik Općine Vareš gosp. Avdija Kovačević organizovao je novogodišnji prijem na kojem je prezentirana "Vizija Općine Vareš". Prijemu su prisustvovali vareški privrednici, vijećnici Općinskog vijeća Vareš, direktori javnih ustanova, kao i istaknuti Varešani koji su svoje karijere ostvarili van Vareša. Prezentaciju "Vizija Općine Vareš" možete pogledati na OVOM LINKU a slike sa prijema u FOTOGALERIJI. U nastavku donosimo pozdravni govor općinskog načelnika Avdije Kovačevića.

"Dame i gospodo, poštovani gosti, dragi prijatelji!

Čast mi je i zadovoljstvo što Vas mogu, kao domaćin današnjeg susreta, pozdraviti i zaželjeti Vam dobrodošlicu.

 Posebno mi zadovoljstvo pričinjava činjenica da su se danas u ovom gradu i u ovoj općinskoj sali sreli mnogi ljudi koji se godinama nisu vidjeli ni čuli, a koliko jučer, prije svih ovih nemilih događaja, oni su se intenzivno družili... i prijateljovali.

 Dobro Vi meni i nama došli i dobro se sa nama zajedno ovdje osjećali.
Moja životna želja jeste da poslije ovoga susreta Vi donesete odluku da trajno ostanete u Varešu. Jer koliko god ja znam i Vi znate da je Vareš u velikoj ekonomskoj krizi i da nas iz krize može izvući samo iskustvo, znanje i pamet.
Uzimam sebi za pravo da kažem da je velika većina vareške pameti upravo danas ovdje u ovoj sali i da se nadam da ćemo sa tom spoznajom otići sa današnjeg druženja, svjesni činjenice da pod hitno i to zajedničkim snagama moramo nešto promijeniti zarad ljepše vareške budućnosti, budućnosti naše djece.

 Polazeći od aksioma da nema doma bez domovine, a da su moji i Vaši pradjedovi, djedovi i nekih od nas, očevi i majke ovdje ukopani i sahranjeni, pozivam Vas da se vratite svome domu, svome Varešu, svojoj općini, jer ćemo samo tako moći obezbijediti prosperitet Varešu i perspektivu Bosni i Hercegovini.

 Skoro preminuli nobelovac i državnik, pokojni Nelson Mandela će između ostalog ostati upamćen i po nekoliko svojih čuvenih izjava, odnosno životnih principa kojih se držao i kojima je kroz život prkosio političkim protivnicima. Bit ću slobodan neke od njih danas ponoviti:
1. Smrt je nešto neizbježno. Kada neko napravi ono što smatra svojom dužnošću naspram svoga naroda i države, može počivati u miru.
2. Naučio sam da hrabrost nije odsustvo straha, već pobjeda nad njim. Nije hrabar onaj ko ne osjeća strah, već onaj ko ga nadvlada.
3. Prezirem rasizam jer ga smatram barbarizmom, bez obzira na to dolazi li od crnog ili bijelog čovjeka.
4. Obrazovanje je najjače oružje kojim možete mijenjati svijet.
5. Nešto se čini nemogućim dok neko to ne učini.
6. Nisam bio mesija, već običan čovjek koji je postao vođa zbog neobičnih okolnosti.
7. Mudro je nagovoriti ljude da čine stvari i uvjeriti ih da je to bila njihova ideja.

 Razmišljaći o ovim aksiomima stoljeća, pa čak i milenija, ne mogu se oteti utisku da je i naš Vareš u posljednjih nekoliko decenija, ni kriv ni dužan, proživio najmračniju dubinu Mandelinih, „nedaj Bože, negativno protumačenih“ poruka i da smo Mi koji smo se danas okupili ovdje, a također i oni koji su bili pozvani, a nisu iz objektivnih razloga mogli danas doći, pozvani da pokrenemo pozitivne promjene u Varešu u duhu upravo Mandelinih načela, ali u pozitivnom, afirmativnom smislu.

 U našoj vareškoj tradiciji postoji, gotovo pa stvarna, legenda koja kaže da duboko u utrobi planine Zvijezde postoji „Zvjezdan grad“ i da iznad njega postoji mjesto, neka nestvarno stvarna tačka u kojoj se spaja nebo i zemlja i gdje zvijezde putuju od neba u zemlju i iz zemlje u nebo. Postoje legende koje kazuju da su postojali i da i dan-danas postoje, posebni, Bogom nadareni ljudi, koji su čak tvrdili da znaju i mjesto gdje se ta tačka nalazi i da su od svojih učitelja i predaka čuli da je „Zvjezdan grad“ zaštićen od neljudi, od barbara, od mrzitelja drugačijih od sebe i od svega što je neljudsko. Zaštićen je od zla i zvijeri u ljudskom obliku bez obzira ko su, šta su i kome pripadaju.
 
Ako se na trenutak ponovo vratimo na Mandeline životne aksiome koji svojom porukom dotiču najdublje dijelove Kosmosa i Jednoće Stvoritelja, shvatit ćemo sljedeće:
• Život je prolazan, smrt je uvijek rođenje, a rođenje uvijek smrt. Ono što vrijedi i što ostaje jesu dobra djela, kako za sebe, za zajednicu posebno. Povijest je prepuna primjera kada se iz paklenog pepela uzdizala rajska ljepota. Nekadašnjeg Vareša, kao privrednog i industrijskog čuda, više nema, niti će ga biti. Uvjeravam Vas da iz ovoga prividnog pepela imamo sjajnu šansu da stvorimo bolji i ljepši Vareš, ne gaseći pri tome sve one lijepe slike i uspomene koje nas vežu za Vareš.
• Najveća hrabrost je reći Istinu, ma koliko ona gorka i teška bila, da bi se zadovoljila Pravda.
• Različitost i nadaleko čuveni vareški komšiluk najveće je ovozemaljsko bogatstvo, a nikako hendikep i slabost.
• Umijeće je u sadašnjosti, izvlačeći pouke iz prošlosti, stalnim odgojem i obrazovanjem mladih, graditi izvjesnu, moguću i ljepšu varešku budućnost.
• U svijetu kakav je, ljudima i odnosima kakvi su, sve je moguće i ništa nije nemoguće. Dilema je samo da li želimo nešto dobro ili ne, jer netrebamo mi Bogu govoriti o svojim problemima, on njih odlično zna, nego mi svojim problemima moramo govoriti o Bogu, kako bi nam se ukazale staze i putevi oprosta, pomirenja, spasa i prosperiteta.
• Najveće vareško bogatstvo je njegov obični čovjek koji jedino zna da voli, da ljubi i da radi i koji svoje vođe vidi i traži u sebi, na način da to bude osoba koja će njega, mene i Vas znati i umjeti razumjeti. Naš vareški insan hoće vođu koji će u potpunosti ličiti na njega
• Danas je najbogatiji Varešak onaj koji zna gdje su mu grobovi i mezarja najmilijih, koji zna gdje mu je dom, koji zna kako mu se zove domovina, koji je u stanju da hrani svoju porodicu i sebe i koji eventualno može da uposli bar jednog komšiju ili prijatelja. Zapravo, takav Varešak je heroj!
Dame i gospodo, poštovani prijatelji!
Zahvaljujući Vam se što ste svojim današnjim prisustvom uveličali ovaj sastanak i što ste pokazali svoju ljubav prema Varešu, pozivam Vas da svakodnevno i to što prije počnemo u praksi primjenjivati prethodno pobrojana načela. 

Vjerujem, a hoću da vjerujem da i Vi vjerujete, da su upravo ta načela i njihov prakticitet ona nestvarno stvarna tačka u koju ulaze i iz koje izlaze zvijezde iz našega „Zvjezdan grada“.

 Na koncu, Vi ste i u današnjoj prezentaciji vidjeli da je svojevremeno na području općine Vareš boravio i naš bosanski nobelovac dr. Ivo Andrić.
Iako osporavan, kuđen i hvaljen, on je jednom prilikom rekao: „da dođe tako vrijeme u kome pametni ušute, budale progovore, a fukara se obogati“. Nikada kao poslednje dvije decenije ta izjava našega nobelovca nije dobila na značaju kao što je to bilo poslednje dvije decenije u Varešu i Bosni.

 Pozivam Vas, kao pametne ljude da u interesu Vareša, danas i ububuduće progovorite i neka se glas i krik vašeg pametnog govora i djela pretvori u grmljavinu iz koje će Vareš i Bosna izaći ekonomski jači, perspektivniji i grad sigurnog i perspektivnog življenja. Grad koji se voli i kome se vjeruje.
Sa željom da Vam dolazeći blagdani, svetkovine i praznici donesu puno zdravlja, lične i porodične sreće, te da Vam 2014. godina bude neobično berićetna i zdrava, pozivam Vas da svojim svakodnevnim aktivitetom, prilikom našega sljedećeg susreta, konstatujemo da smo stigli pred samu kapiju našega „Zvjezdan grada“. Dakle da smo sa svojim unutarnjim preobraženjem iz nestvarnog dodatkli i ušli u stvarno. Ušli smo u željenu i očekivanu budućnost.

 Živi mi i zdravi bili, s molbom Jedinom da Vas i Vaše familije čuva i obasipa ovozemaljskim radostima."