Predsjednik Sabora Republike Hrvatske u posjeti Varešu

Danas je u Općini Vareš upriličen doček Izaslanstava Republike Hrvatske na čelu sa g. Josipom Lekom, predsjednikom Hrvatskog sabora. Obavljena su dva sastanka i to u Općini Vareš gdje je prije svega izražena zahvalnost za dosadašnju pomoć i spremnost Općine da produbi suradnju kroz nove vidove suradnje a vezani su za održivi povratak i prijenos stečenih iskustava Hrvatske prilikom ulaska u EU. Razgovaralo se o mnogo tema ali sljedećih nekoliko je potrebno istaći:

    • Aplicirani projekti - Lokalne zajednice su izdvojile svoje prioritete i uz suradnju sa Općinom Vareš su aplicirale ne Javni natječaj za financiranje kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013 godinu.

    • Drugi projekt koji je u tijeku se odnosi na razvoj Kraljevskog grada Bobovca. Naime u suradnji sa gradom Dubrovnikom i komunom Flen iz Švedske planiramo da apliciramo na EU sredstva za provedbu projekta koji se odnosi na kulturno-povijesno naslijeđe  „Program stari gradovi“, da izmijenimo dobru praksu i učvrstimo naše prijateljstvo.

    • Prijenos iskustava i partnerstvo u drugim projektima prema EU fondovima. Ovaj vid suradnje se veže na razvoj naših kapaciteta i prijenosu iskustava koja mogu predmet dugoročne suradnje, a sve u vidu ruralnog razvoja i razvoja malog poduzetništva.

Drugi sastanak je održan u prostorijama Male škole Vareš sa privrednicima Vareša gdje su privrednici imali priliku da istaknu svoje snage i slabosti. Ideja je da u daljnjim projektima privrednici uzmu veće učešće jer će projekti biti usmjereni na održivi povratak i zapošljavanje, tz. projekti „novog koncepta gospodarstva“ u cilju stvaranja malih poduzeća koja bi bila kičma razvoja Vareša.

Na kraju, iskazana je politička spremnost na suradnju i potporu ispred izaslanstva Republike Hrvatske kao i spremnost lokalne zajednice za spomenute pravce suradnje, a i druge vidove suradnje u cilju stvaranja uvjeta za održivi povratak i podizanje kvalitete života svih građana općine Varešu.

Lista učesnika

Članovi delegacije iz Hrvatske:

1. Đurđica Pralas, predstojnica Ureda predsjednika Hrvatskog sabora
2. Igor Dragovan, predsjednik Kluba zastupnika SDP u Hrvatskom saboru
3. Ilija Jandrić, osobni savjetnik Predsjednika Hrvatskog sabora
4. Ivan Del Vechio, velepolsanik RH u BiH
5. Ivan Šuker, predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH
6. Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora
7. Nives Tiganj, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u BiH
8. Perica Jelečević, zastupnik u Hrvatskom saboru
9. Stjepan Vukas, zamjenik predstojnice Ureda predsjednika Hrvatskog sabora
10. Tomislav Krznar, I tajnik u Veleposlanstvu RH u BiH
11.  Zdeslav Perković, predstojnik Ureda za protokol Hrvatskog sabora

Ispred Općine Vareš sastanku su prisustvovali:

1. Avdija Kovačević, Općinski načelnik,
2. Zdravko Marošević, Predsjedavajući Općinskog Vijeća,
3. Ibrahim Spahić, Šef Kabineta Općinskog načelnika,
4. Brano Šurkić, Suradnik za ekonomski razvoj,
5. Rusmir Berberović, Pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i BiZ
 
Od poduzetnika općine Vareš sastanku su prisustvovali:

1. Milomir Marošević, direktor „MPM“ d.o.o. Vareš
2. Zdravko Barkić, direktor firme „PROFITEX“ d.o.o. Vareš
3. Mladen Franjić, poljoprivredna djelatnost
4. Josip Babić, vlasnik Farme „Zarudje“