Održana radionica u okviru projekta „Uspostavom dijaloga gradimo mir“

U sklopu projekta „PRO – Budućnost II“, realizira se projekat pod nazivom „Uspostavom dijaloga gradimo mir“. U okviru navedenog projekta u prostorijama Općine Vareš održana je druga po redu radionica za uposlenike tri općine (Vareš,Centar i Rudo) na temu promovisanja političke otvorenosti u svrhu izgradnje mira, prva radionica održana je u Općini Centar 29.11.2019. godine, dok je završna radionica u Općini Rudo 16.12.2019. godine.

Radionica je okupila predstavnike tri općine gdje su uz stručnog predavača razmijenili iskustva i stekli nove vještine i informacije koje promovišu političku otvorenost. Ispred općine Vareš radionici su pristustvovali načelnik Općine Zdravko Marošević, šef jedinice za upravljanje lokalmim razvojem Rusmir Berberović, šef odjeska za društvene djelatnosti i razvoj mjesnih zajednica Mersad Đido i kordinator projekta Pro-Budučnost za općinu Vareš Malik Likić.

Cilj projekta je poboljšati promociju vrijednosti mira kroz političku otvorenost i toleranciju kako bi došlo do veće saradnje i promocije mira među općinama. 

Platforma za mir je stub ovog projekta. Ovaj dokument, kreiran u formi deklaracije, rezultat je intezivnog rada u više od 70 lokalnih zajednica u BiH, te u saradnji sa odgovarajućim ekspertima koji su svoje vrijeme i znanje stavili na raspolaganje projektu i građanima i narodima u našoj zemlji.

 Platformu je 2017. godine usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, dok je, nedugo zatim, primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Nakon toga, Predstavnički dom PS BiH i Dom naroda PS BiH usvojili su Platformu za mir 2018. godine čime je poslata snažna poruka mira i stabilnosti kako unutrašnjim, tako i vanjskim akterima.

Ovaj strateški dokument šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi.