Odabrana tri projekta koja će finansirati Općina Vareš i Vlada Republike Češke

Glasovima građana odabrana su tri projekta koji će biti finansirani u okviru projekta Parcipativni budžet, a koji implementira Udruženje izbornih zvaničnika u BiH i Agora CE iz Češke Republike. To su: Sanacija nogometnog stadiona NK Vareš – dreniranje i odvodnja, Za manje brige više dječije igre, za naše zdravlje i higijenu u dječijem vrtiću u Varešu i Sanacija pješačkog AB mosta na rijeci Stavnji.

Putem interneta, odnosno on-line, građani Vareša su imali mogućnost birati one koji su smatrali najboljim u razdoblju od 09.07.-05.08.2019. godine. Prvim projektom, čiji je predlagač Šefkija Likić, članovi nogometnog kluba kojih trenutno ima 250 će realizacijom ovog projekta dobiti teren koji zadovoljava kriterije na kojem će se moći igrati i trenirati.

Drugim projektom koji je predložila uposlenica JU "Dječije obdanište Vareš" Enisa Musa u velikoj mjeri će biti povećani zdravstveni i higijenski uslovi u dječijem obdaništu. Treći projekat koji je predložila Maja Berberović bit će poboljšan izgled mosta, samim tim i izgled grada, bit će otklonjene opasnosti koje trenutno postoje jer je ograda mosta klimava a asfalt mosta dotrajao u toj mjeri sa su vidljive rupe na istom.

Građani su birali između 6 projekata od kojih su:

1. Sanacija nogometnog stadiona NK Vareš – dreniranje i odvodnja,

2. Golden Forest Airsoft

3. Postavljanje ležećih policajaca ispred OŠ i dječijeg parka u Vareš Majdanu,

4. Postavljanje ograde na mjesnom groblju "Ravne",

5. Sanacija pješačkog AB mosta na rijeci Stavnji,

6. Za maje brige više dječije igre, za naše zdravlje i higijenu u dječijem vrtiću u Varešu.

Maksimalni budžet projekta je 13.300,00 KM, a maksimalan iznos za pojedinačan projekat je 5.000,00 KM. Općina Vareš je za realizaciju ovih projekata izdvojila 10.000,00  KM  dok je  Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke dalo 3.300,00 KM.