Načelnik posjetio FSRacing Team Sveučilišta u Mostaru

Općinski načelnik Zdravko Marošević i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Nikola Šimić bili su u posjeti FSRacing Team-u na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru. Predstavnici tima koji radi na projektu su predstavili dosadašnje uspjehe koje je tim postigao s prvom formulom koja je napravljena 2015. godine s kojom su studenti osvojili 20. mjesto od 40 kvalicifiranih timova, te nove poduhvate studenata koji rade na izradi nove formule čiji su dizajn predstavili na 22. Međunarodnom sajmu Gospodarstva u Mostaru 2019. godine.

Načelnik Zdravko Marošević je istaknuo da Općina Vareš pomaže i sponzorira mlade pa će tako pomoći i ovaj projekt u kojem sudjeluje i student Josip Šimić iz Vareša. 

FSRacing Team, utemeljen od strane studenata strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru 2012. godine u sklopu projekta "Formula Student", jedini je tim u BiH u ovom najvećem studenskom projektu u Europi.

FSRacing Team se između 70 ekipa uspješno kvalificirao na natjecanje u Italiji koje će se održati od 24.07.2019. do 28.07.2019. na stazi „Riccardo Paletti Circuit“ u Parmi, te natjecanje „Formula Student Alpe Adria“ u Rijeci koje će se održati od 24.08.2019. do 25.08.2019. Na tim natjecanjima će sudjelovati ekipe sa sveučilišta iz zemalja EU i svijeta, a jedini tim iz Bosne i Hercegovine  je FSRacing. Cjelokupna realizacija projekta temelji se na sponzorskim ugovorima partnera projekta, čija okvirna vrijednost iznosi 80 000 KM.  

Projekt “Formula Student” je natjecanje studenata tehničke struke, strojarstva i elektrotehnike, koji se natječu u osmišljavanju, konstruiranju te proizvodnji bolida jednosjeda za ovo specifično natjecanje.

Samo natjecanje je pokrenuto 1978. godine od strane udruženja SAE (Society of Automotive Engineers), a 1981. je održano prvo službeno natjecanje u SAD. Nakon 18 godina održavanja natjecanja u SAD-u, natjecanje se popularizira te se nakon toga širi prvo na Veliku Britaniju, potom na Australiju, 2002. na Japan i kasnije na veliki broj zemalja u Europi (Njemačka, Italija, Austrija, Mađarska, Češka, Španjolska, itd.).

Danas su organizatori ovog natjecanja poznata imena iz Formule1 pod visokim pokroviteljstvom raznih proizvođača iz automobilske industrije. 

Natjecanje se sastoji od 3 dijela: tehničkog pregleda, statičkog dijela i dinamičkog dijela. Tehnički pregled obuhvaća provjeru svih tehničkih rješenja, provjeru šasije te sigurnosti, potom slijede test kočenja, test buke i test prevrtanja. 

Statički dio obuhvaća ocjenjivanje tehničkih rješenja (Design report), zatim ocjenjivanje segmenta cijene i proizvodnje bolida i na kraju poslovnu prezentaciju. 

Dinamički dio sadrži 4 utrke: ubrzanje na 75m, vožnja osmice, sprint i utrku izdržljivosti kao zadnji prikaz kvalitete i pouzdanosti ovog proizvoda.