Potpisan ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju

Jučer 17.04. 2019. godine u kabinetu općinskog načelnika potpisan je ugovor sa predstavnicima Unicredit bank d.d. Mostar o dugoročnom kreditnom zaduženju. Potpisivanju ugovora prethodila je procedura javnih nabavki koja je nekoliko puta poništavana pa ponovno obnavljana zbog raznih tehničkih poteškoća.

Ukupan iznos kredita je 1 200 000 KM, rok otplate je 8 godina odnosno 96 mjesečnih rata. Kredit će se isključivo koristiti za zatvaranje obaveza prema Poreznoj upravi FBiH koje su nastale u prethodnim mandatima po pitanju doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje zaposlenika Općine Vareš. 

Iznosom od 1 200 000 KM, ukoliko se realizira, odnosno bude uplaćen na račun Porezne uprave FBiH do 05.05. 2019. godine vratit će se glavnica duga općine prema Poreznoj upravi a kamate će biti otpisane. Inače ukupno zaduženje računajući i kamate je mnogo veće od 1 200 000 KM a ovim aranžmanom i otpisom kamata Općina Vareš će ostvariti značajne uštede i kompletno zatvoriti obaveze prema Poreznoj upravi koje je trenutni načelnik naslijedio od svojih prethodnika.