Antifašisti iz svih republika bivše Jugoslavije obilježili dan oslobođenja Vareša

Danas 4.4.2019. godine, na godišnjicu oslobođenja Vareša od fašizma načelnik Općine Vareš gosp. Zdravko Marošević je položio cvijeće na spomenik poginulim antifašistima. Ovaj dan se obilježava svake godine polaganjem cvijeća, međutim ove godine taj događaj su uveličali antifašisti iz svih republika bivše Jugoslavije, kao i antifašisti iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova. 

Povorka je krenula ispred zgrade policije i prošla je kroz cijeli grad do parka ispred osnovne škole gdje je pripremljena bina sa koje su se gostima obratili organizatori, načelnik te predstavnici gostujućih udruženja antifašista. 

Općinski načelnik je uz poruke o važnosti čovjeka i čovječnosti u svakom režimu i društvenom uređenju pozdravio goste i poželio im da se osjećaju ugodno u Varešu. Skup su uveličali mladi iz Vareša izvođenjem prigodnih pjesama i recitacija. Za goste je priređena i zakuska a na platou pijace je organizovan bazar na kojem su mogli konzumirati proizvode proizvedene u Varešu.

Četvrtog aprila 1945. u Vareš su ušle partizanske jedinice i taj dan se smatra oslobođenjem Vareša od fašizma i prije rata je obilježavan kao dan općine. Neki od istaknutih antifašista i narodnih heroja sa područja Vareša su: Rešad Saletović, Sabaheta Saletović, Ambroz  Slugić, Branko Jelić, Josip Čupka, Alojz Mirčić, Danica Pavlić, Salko Čajić, Fadil Karamehić, Akif Saletović, Džafer Saletović, Katarina Juri, Rafo Zlović, Salko Islamović, Safet Parić, Alojz Andrijević.