Projekat "Tego koncept" predstavljen u Općini Vareš

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u suradnji s Udruženjem za unaprijeđenje i kulturu življenja BONAVENTURA trenutno provodi implementaciju projekta TEGO Koncept na području FBiH u 10 kantona, odnosno u  14 Općina.

Danas, srijeda 19. Mart, u Sali Općine Vareš projekat je predstavljen i predstavnicima općinskih službi, udruženjima žena na području naše općine, udruženjima vunerabilnih/invalidnih lica kao i pojedinim privrednicima / proizvođačima autohtonih proizvoda. Cilj ovoga sastanka bio je upoznati javnost sa projektom koji se bazira na Turizam, Ekologiju, Gender i Okoliš. Glavna aktivnost projekta jest sakupljanje otpadne ambalaže koja se zatim ručno prerađuje u funkcionalne i vrijedne suvenire a sve u cilju zaštite okoliša, promocije turizma, spolne jednakopravnosti i smanjenja siromaštva u FBiH.

TEGO Koncept je jedinstveni projekat u regiji,  po tome što bi bio primjer socijalnog poduzetništva gdje se sva dobit od prodaje suvenira ravnomjerno raspodjeljuje.

U daljnjoj implementaciji ovoga projekta na području naše općine očekuje se sastanak ministrice FMOIT gosp. Branke Đurić, edukatorice TEGO Koncepta gosp. Jasminke Susmel i načelnika Općine Vareš g. Avdije Kovačevića, nakon čega će se održati dvodnevnaa radionica za sve zainteresirane za  uključivanje u ovaj projekat.
Više informacija kao i  video materijal vareškog sastanka možete pogledati na stranici: http://www.bonaventura.ba/video