Vlada ZDK na čelu sa premijerom Ganićem u posjeti Varešu

Danas, 03.10.2019. godine u posjetu Općini Vareš bila je delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa premijerom gosp. Mirzom Ganićem. Posjeta je počela sastankom u općinskoj sali, a nakon završetka sastanka delegacija iz Zenice se uputila u obilazak firme Eastern mining kako bi se upoznali sa njihovim poslovanjem i planovima za budućnost.

 U sastavu delegacije uz premijera Ganića bili su:

- Min. za privredu, Zlatko Jelić

- Min. za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Mirnes Bašić

- Min. pravosuđa i uprave, Nebojša Nikolić

- Min. finansija, Josip Lovrić

- Min. za rad, soc. politiku i izbjeglice, Azra Šabanović

- Min. obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Spahija Kozlić

- Min. zdravstva, Adnan Jupić

- Min. za boračka pitanja, Fahrudin Čolaković.

Sastanak u općini počeo je u 9:30 sati a otvorio ga je općinski načelnik gosp. Zdravko Marošević pozdravnim govorom u kojemu je premijera upoznao sa trenutnim stanjem u Varešu, te naveo neke oblasti u kojima bi kanton mogao pomoći općini. Kao neke od prioriteta naveo je putnu infrastrukturu, podršku projektima koji dolaze iz Vareša kroz ubrzavanje administracije i podršku privrednim subjektima iz Vareša u njihovom poslovanju prvenstveno u rudarstvu i drvoprerađivačkoj industriji. 

Premijer je u svome izlaganju istakao da je prilično upućen u probleme Vareške općine i da on zajedno sa svojim timom nastoji raditi na poboljšanju života građana cijelog kantona pa tako i građana Vareša. Naveo je da prilikom obilaska općina insistira da što više ministara ide na teren kako bi se bolje upoznali sa situacijom, a samim tim bi pravilnije radili raspodjelu ionako ograničenih sredstava. 

Što se tiče firmi koje se bave rudarstvom, naveo je da će vlada pokušati smanjiti koncesije na istražne radnje kako bi se olakšalo poslovanje firmi iz ove oblasti, a potencijalno privukli i novi investitori.

Po pitanju turizma potrebno je donijeti novi zakon koji će regulirati tu oblast, te raditi na povećanju potrošnje turista jer u zadnje vrijeme se bilježi povećana posjeta ali financijski efekti su mali.

Za rekonstrukciju putne infrastrukture planirano je kreditno zaduženje kako bi se mogle raditi veće dionice odjednom i kompletno, umjesto dosadašnje prakse koja je podrazumjevala sporadično saniranje udarnih rupa.

Predsjedavajući OV Vareš gosp. Adis Čizmo u svom izlaganju je ukazao na problem nepovezanosti Vareša sa sjedištem kantona, jer je nedavno jedina direktna autobuska linija ukinuta, što umnogome otažava život građanima Vareša koji su primorani putovati u Zenicu na liječenje. Također je pozvao vladu da podrži projekat utopljavanja doma zdravlja u Varešu.