Prezentacija projekta "Prva pruga mira, turizma i ekologije"

U Zavidovićima je 13.2.2017.g. održana prezentacija projekta “Prva pruga mira, turizma i ekologije”, a organizator skupa bio je Balkanski klub mira u Bosni i Hercegovini. Radi se o izgradnji pruge uskog kolosijeka na relaciji Zavidovići – Rogatica (Podzid – Ribioc – Slap), a prolazila bi kroz općine Zavidovići, Vareš, Olovo, Sokolac i Han Pijesak.

Pruga bi bila izgrađena trasom (ili blizu nje) bivše austrougarske pruge i početna stanica bi bila Vozuća, a dužina bi iznosila 145 km. Uz prugu bi se izgradila prateća infrastruktura (planinarski i lovački domovi, smještajni objekti, i sl.).

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici i načelnici općina Zavidovići, Olovo, Vareš, Han Pijesak, Sokolac i Rogatica.

Planirani protokol nije potpisan jer je donesen zaključak da se osigura nešto više informacija, te da tako pripremljeni materijal ide na Općinska vijeća. Paralelno bi Balkanski klub mira u BiH organizirao sastanke na nivou enititetskih Vlada i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Balkanski klub mira je međunarodna organizacija utemeljena 2004. godine u Skoplju gdje joj je donedavno bilo i sjedište, ima 12 zemalja članica, a od prošle godine sjedište ove organizacije je u Sarajevu.Prema njihovom planu kamen temeljac bio bio postavljen na svečanosti u Zavidovićima 9.maja 2017.g.