Obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka Stupnog Dola i Vareša

23.10.2019. godine navršilo se 26 godina od stradanja Bošnjaka Stupnog Dola i Vareša. Obilježavanje ove tužne obljetnice započelo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i minutom šutnje ili učenjem fatihe za sve stradale.

Okupljene mještane i pristigle goste pozdravio je predsjednik MZ Stupni Do Emir Likić. „Danas se obilježava punih 26 godina ispunjenih bolom, tugom i patnjom za nevino stradale stanovnike Stupnog Dola i Vareša. 23.10.1993. ostat će trajno urezano u naša sjećanja.

Tog kobnog dana izgubili smo 38 naših mještana, a naše selo je sravnjeno sa zemljom. Bol, tuga i patnja porodica nevino ubijenih Stupnodolaca i Vareša nama je opomena da ne zaboravimo taj dan kada je sa lica zemlje nestala pravda, a zavladala mračna i nijema tišina.

Oprost je lična stvar  svakog pojedinca, neko će oprostiti, a neko neće nikada. Mi to moramo razumjeti i uvažavati. Mladi naraštaji moraju graditi mir i suživot na ovim prostorima, život ide dalje i nikada ne smijemo zaboraviti žrtve ovog strašnog zločina“, naglasio je predsjednik mjesne zajednice Stupni Do Emir Likić.

„Danas, ovdje u Stupnom Dolu možda nemam šta puno više reći, nego što sam rekao prošle i pretprošle godine“, započeo je svoj govor načelnik Vareša Zdravko Marošević i nastavio, „pamtit se mora, ne zato da bi mi pamtili, jer imamo šta drugo ljepše i bolje, pamtit se mora da se nikada, ama baš nikada ne ponovi.

Ali isto tako me raduje da vi Stupnodolci ste svjesni, živjet se mora, gradit se mora, raditi i odgajati novi život se mora, to je naša obaveza. Raduje me da Stupni Do živi, ali mu treba pomoći. Treba mu pomoći uvjetima, a ne nabijati mu suze, jer vama je suza previše.

Vama su suze svaki dan kada prođete pored ovog obilježja, vama treba pomoći da živite u boljim uvjetima. Zajedno, sa svima nama iz Vareša, sa vašim susjedima i sa ljudima koji imaju hrabrost da žive na ovim prostorima. Zato molim ministra Bukvarevića, našeg premijera, ovom Stupnom Dolu ne treba puno, treba im pojačati infrastrukturu, dograditi još neke sitnice, Vareš ide svojim putem, a oni koji budu željeli imat će mjesta da žive u ovom gradu.

Danas smo sa vama, ostat ćemo sa vama, i kao načelnik imam najveću odgovornost, i dok sam na ovoj poziciji bit ću uvijek uz čovjeka bez obzira tko je, šta je i kako se zove“, rekao je načelnik Marošević.

Pismo suosjećanja uputila je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, a riječi utjehe uputio je i izaslanik muftije sarajevskog dr. Abdulgaftar efendija Velić.

Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković je istakao: „Poštovane porodice žrtava udruženog zločinačkog poduhvata, cijenjena ulemo, dragi prijatelji dozvolite da vas poselamim i pozdravim u ime Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Danas smo ovdje u Stupnom Dolu gdje odajemo dužnu počast, poštovanje prema nevinim žrtvama. Na ovakvim mjestima je najbolje da živi šute, a mrtvi da govore, da govore svojom patnjom, svojim bolom, svojim jaukom, a mi da pričamo o njihovoj patnji i njihovu bolu. Raduje me da svake godine u velikom broju prenosimo istinu, svjedočimo o teškom zločinu.

Svako godine svjedočimo o nevinoj žrtvi. U BiH se često govori o oprostu, o pomirenju, o zaboravu. Imam osjećaj da samo mi žrtve, porodice žrtava nudimo oprost. Mene nikada, niko, a vjerujem i većinu vas, niko nji ni upitao da li ćemo oprostiti. Ovakvi zločini se ne mogu oprostiti. Ovakvi zločini se ne mogu zaboraviti. Ne zbog nas, već zbog naše djece,  da sutra ponovo naša djeca i unučad ne prožive Stupni Do. Iskreno suosjećam sa svim nevino ubijenim žrtvama“, rekao je Jasmin Mešković.

Premijer ZDK Mirza Ganić je u svom govoru istakao: „Naime, prije 26 godina u ovom selu snage HVO-a su ubile 38 civila bošnjačke nacionalnosti, odnosno izvršile stravičan zločin. Za ovaj zločin, kao dio udruženog zločinačkog poduhvata, koji je presuđen u Haagu odgovarala je tek nekolicina ljudi, zato nećemo mirovati sve dok i posljednji počinitelj zločina ne bude izveden pred lice pravde. Na svima nama je odgovornost da svi izvršioci ovog zločina budu otkriveni i procesuirani.

Ovaj dan je i prilika da se obiđu mezarja gdje su ukopane žrtve zločina i naši šehidi. Zahvalni smo bogu što se život vratio u Stupni Do i što je ostvaren povratak kao malo gdje. Ovdje ljudi žive od svog rada, ponosno i prkosno, istakao je premijer Ganić.

Ministar Bukvarević pozdravio je sve prisutne i istakao: „ Tog 23.10.1993. godine Vareš je doživio smrt, desetak dana zločinci su mučili i ubijali ljude po Varešu. Otvoreno je nekoliko logora u koje su odvođeni muškarci i premlaćivani do smrti, a žene silovane.

Ukupan broj žrtava ovog pohoda na Vareš u tom periodu je 44 ubijena čovjeka, njih 38 u Stupnom Dolu, a šest u Varešu. Posebno mi je važno što danas vidim pripadnike nekad zaraćenih strana, zajedno u Stupnom Dolu kako odaju počast stradalim žrtvama, ali isto tako i na svim drugim mjestima stradanja širom naše domovine. Najmanje što možemo učiniti za žrtve je odavanje počasti bez obzira koje su bili nacionalnosti i kom narodu pripadaju“, rekao je ministar Salko Bukvarević.

Tijekom obilježavanja godišnjice stradanja pročitana su imena žrtava, a nakon toga položeno je cvijeće na spomen česmu. Nakon polaganja cvijeća svi prisutni uputili su se na mezarje u Stupnom Dolu, a potom i u džamiju gdje je proučen tevhid i podne namaz.